ONDERSCHEIDINGEN

Het Internationaal Orgelfestival Haarlem werd het afgelopen decennium met verschillende prijzen onderscheiden.

Op 22 juni 2011 reikte de ‘Historische Vereniging Haerlem’ aan het toen 60-jarige Orgelfestival een Zilveren Legpenning uit. Met deze onderscheiding werd het belang van het Festival voor de stad Haarlem benadrukt, waaronder het Improvisatieconcours, de veelzijdige festivalconcerten en de Internationale Zomeracademie. Ook werd het internationaal onder de aandacht brengen van de twee Haarlemse stadsorgels, het Müllerorgel in de Grote of St.-Bavokerk en het Cavaillé-Coll-orgel in Concertgebouw Philharmonie, genoemd.

Op 23 maart 2017 won het Festival met de editie van 2016 de Haarlemse Evenementen Ring. Deze Ring is een prijs voor het belangrijkste culturele evenement dat in 2016 in Haarlem plaatsvond. Vooral het doorbreken van de grenzen tussen muzikale disciplines werd genoemd als de belangrijkste reden voor de prijs, verwijzend naar een bijzonder Frank Zappa-programma voor orgel en slagwerk in de festivalprogrammering van 2016.

Op 22 juli 2021 ontving Peter Ouwerkerk, algemeen directeur van het Haarlemse Orgelfestival, de Henny Hogenbijl Muziekprijs. De aanleiding voor deze prijs is zijn onvermoeibare inzet voor de Nederlandse orgelcultuur, en zijn grote betrokkenheid bij en inzet voor de muzikale talentontwikkeling van tieners. Het juryrapport noemt daarbij de Young Talents Class, onderdeel van de Haarlemse Internationale Zomeracademie, en zijn initiatief voor het tienerproject ‘StayTuned.nu’. Dit is een langlopend project om orgel- (en piano-) spelende tieners aan te moedigen dit prachtige instrument tijdens de puberteit te blijven bespelen. Het prijzengeld (€ 15.000) werd volledig geïnvesteerd in dit tienerproject.
(zie www.staytuned.nu).

BEGUNSTIGERS

 • Piet Kee Stichting
 • Het Haarlemsche Muziekfonds
 • J.C. Ruigrok Stichting
 • Het Cultuurfonds
 • Société Gavigniès
 • Hendrik Mullerfonds
 • Het Gereformeerd of Burger Weeshuis
 • Fonds Podiumkunsten
 • Truus und Gerrit van Riemsdijk Stiftung (Vaduz)
 • Fonds1999
 • Gemeente Haarlem
 • Anoniem fonds

ANBI

De Stichting Internationaal Orgelconcours is organisator van het Internationaal Orgelfestival Haarlem en bezit sinds 2017 de status van culturele ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling).

KvK en RSIN

Kamer van Koophandel Amsterdam Nr. 41223348
RSIN 0027 83 873

Financiële verantwoordingen:

Inhoudelijk verslagen:

Beleid op hoofdlijnen 2020-2025

Het bestuur van Stichting Internationaal Orgelconcours bestaat uit:

Rein van der Kluit (voorzitter)
Nico Verloop (penningmeester)
Laura van der Wijden (secretaris)
Karlijn van Oirschot
Marie Petit
Adriaan Helmig

Beloningsbeleid festival
De bestuursleden van de Stichting Internationaal Orgelconcours ontvangen geen financiële vergoeding voor hun bestuurswerkzaamheden.

Het festival wordt structureel financieel ondersteund door de gemeente Haarlem.

COLOFON

Teksten
 Peter Ouwerkerk

Fotoverantwoording
Bernard Foccroulle: Pascal Victor
Peter Planyavsky: Renate Publig
Olivier Latry: Peter Ouwerkerk
Roman Summereder: Felix Werthschulte/Andreas Schiffleitner
Interieur Janskerk Gouda: Harry Anders

Disclaimer
Deze website wordt beheerd door de Stichting Internationaal Orgelconcours (SIO). Bij de samenstelling van de inhoud is grote zorgvuldigheid betracht. De SIO aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of gedateerde informatie.
Binnen deze website zijn relevante externe links opgenomen. De SIO is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de sites waarnaar wordt verwezen.

Auteursrecht
Overname of vermenigvuldiging van informatie uit deze site is uitsluitend toegestaan met vermelding van bron en handhaving van de naar de SIO leidende verwijzingen in deze informatie. Foto’s anders dan vermeld op de perspagina mogen niet zonder toestemming vooraf van de rechthebbende gebruikt worden.

PERS

STARTPR

Frijkje Bakker en Lalita van Lamsweerde (STARTPR), marketing and communication

E-mail: frijkje@startpr.nl | lalita@startpr.nl

Phone: +31 (0)6 2005 2966

Ga naar de inhoud