IMPROVISATIE
CONCOURS

2024

Het Internationale Improvisatieconcours is een van de belangrijkste onderdelen van het Orgelfestival. Het improvisatieconcours bestaat uit een voorronde waarvoor een opname van improvisaties wordt gevraagd, en 3 rondes in Haarlem waarbij de deelnemers behalve solistisch ook met een andere discipline of samen met een andere musicus moeten improviseren.

Het Improvisatieconcours staat open voor professionele organisten met concertmatige improvisatie-ervaring. Er is geen leeftijdslimiet.

Uit een twintigtal inzendingen zijn door een jury, bestaande uit Berry van Berkum (tevens jurylid van het concours in 2024), Geerten Liefting (winnaar van het Haarlemse Improvisatieconcours in 2016) en Ansgar Wallenhorst (lid Artistieke Raad, voorzitter van de jury in 2024), onder voorzitterschap van Peter Ouwerkerk (festivalleider en voorzitter van de Artistieke Raad), in een anonieme sessie de volgende deelnemers geselecteerd:

Sebastian Benetello (D)
Marcel Eliasch (D)
Erik Jan Eradus (NL)
Enno Gröhn (D)
Bernhard Hauk (D)
David Kiefer (D)
Raphaël Oliver (F)
David Stultz (USA)

Download hier de improvisatieopdrachten en thema’s die voor de voorronde werden gevraagd.

De 3 rondes in juli 2024 vinden plaats op:

  • Maandag 15 juli op het Jürgen Ahrend-orgel in de Doopsgezinde Kerk
  • Woensdag 17 juli op het Adema-orgel in de Josephkerk
  • Vrijdag 19 juli op het Christiaan Müller-orgel in de Grote of St.-Bavokerk.

De jury van het Internationaal Improvisatieconcours bestaat in 2024 uit:

  • Jean-Baptiste Robin (F)
  • Berry van Berkum (NL)
  • Zsigmond Szathmáry (H/D)
  • Maria Alejandra Castro Espejo (Peru/NL)
  • Monika Melcová (SK/ES)
  • Ansgar Wallenhorst (D, voorzitter)

Prijzen

Er zijn drie prijzen te winnen: een juryprijs (€5.000, beschikbaar gesteld door de Piet Kee Stichting), een publieksprijs (€1.000) en een prijs voor de beste improvisatie van het concours (€500). De winnaar van de juryprijs ontvangt naast het geldbedrag ook een originele pentekening van het Bavo-orgel en krijgt een reeks concerten over de hele wereld aangeboden.

Excellence Class voor Improvisatie

In aanloop naar het concours werd op maandag 25 en dinsdag 26 maart 2024 voor het eerst een speciale Excellence Class for Improvisation gehouden.

Deze Excellence Class for Improvisation is een nieuw initiatief van het Orgelfestival Haarlem met als doel een laboratoriumachtige omgeving te creëren om de grenzen van improvisatie te verkennen, zonder de verbinding met vakmanschap te verliezen. De Excellence Class is in het leven geroepen als voorbereiding op het Improvisatieconcours.

Masterclasses
De Excellence Class for Improvisation vond plaats op de orgels van de Doopsgezinde Kerk (Jürgen Ahrend) en de Grote of St.-Bavokerk (Christian Müller) in Haarlem. Tijdens dit tweedaagse evenement met masterclasses, lezingen, discussies en recitals deelden topimprovisatoren Franz Danksagmüller (D), Zuzana Ferjenčíková (A) en Thomas Lacôte (F) hun ervaring om jonge organisten te helpen hun eigen muzikale weg te vinden. Een slotconcert maakte deel uit van het programma.

De belangrijkste onderwerpen waren:

°Vorm & vrijheid
°Idioom & intuïtie
°Creativiteit & grenzen
°Innovatie & vakmanschap

De Excellence Class for Improvisation stond open voor orgelstudenten aan conservatoria en instituten van vergelijkbaar niveau wereldwijd, en voor afgestudeerde professionele organisten met concertervaring in improvisatie. Bijwonen van het evenement als passieve luisteraar was ook mogelijk.

Op basis van aanbevelingsbrieven en ingestuurde opnames werden de volgende internationale organisten uitgenodigd voor deelname aan deze Excellence Class:

Guilherme de Almeida
Sebastian Benetello
Michał Botor
Hendrik Burkard
Jack Day
Clément François
Bernhard Hauk
David Kiefer
Mariusz Kozieł
Jakob Schönborn-Dietz
Harmen Trimp

 

Ga naar de inhoud