Op vrijdag 17 juni vond de ‘Orgeldag for kids’ plaats, als aftrap van het Orgelfestival. Dat was een groot succes! 85 Haarlemse basisschoolkinderen uit groep 5 en 6 van de Sint Bernadusschool uit Haarlem-Oost orgelden die hele dag. De leerlingen dompelden zich onder in de Haarlemse orgelwereld. Ze werden ‘s ochtends door de 18e-eeuwse Stadsorganist verwelkomd met muziek gespeeld op het Cavaillé Coll-orgel in de Grote Zaal van de Philharmonie.

Daar startte ook het verhaal ‘Mozart zoekt Müller’, geschreven door de Haarlemse schrijver Bies van Ede. Vervolgens gingen de kids aan de hand van dit verhaal op speurtocht langs vijf prachtige Haarlemse orgels. Het leuke verhaal ging over de jonge Mozart die tijdens een van zijn reizen zo’n 350 jaar geleden in Haarlem op het Müller-orgel in de Grote of St.-Bavokerk heeft gespeeld. Mozart, zo gaat de legende, keert aan het eind van zijn leven terug naar Haarlem om de klank van het Müllerorgel nog eens te horen. Maar… waar stond dat orgel ook alweer?

Mooi en hard
De ‘Mugjes’ gingen op speurtocht en bezochten zo vijf van de vele orgels die Haarlem rijk is. Ze deden workshops met muziek in de Doopsgezinde Kerk, dans in de Nieuwe Kerk, zang in het Frans Hals Museum en natuurlijk bewonderden ze uiteindelijk het Müller-orgel. De kids mochten daar zelfs een kijkje nemen bij de organist. Zo leerden ze veel van orgels: niet alleen hoe ze klinken, maar ook hoe ze werken. Neeltje Doppen (uit groep 6) verwoordde het zo: ‘Orgels zijn heel mooi en heel hard!’.

Ga naar de inhoud