Vandaag werd bekend dat Evan Bogerd de Eerste Prijswinnaar is geworden van de nationale improvisatiewedstrijd tijdens het Bachfestival Dordrecht. Hans van Haeften won de Tweede Prijs. Onderdeel van de Eerste Prijs is deelname aan de eerste ronde in Haarlem. Daardoor zijn vandaag alle acht kandidaten van het Haarlemse Internationale Improvisatieconcours bekend geworden. Aan de competitie doen dit jaar drie Nederlandse kandidaten mee.

Behalve Evan Bogerd en Hans van Haeften mochten vandaag ook Maurits Bunt en Bas Koster in de Dordtse Grote Kerk voor hun twee improvisaties uit drie opdrachten twee thema’s kiezen: een improvisatie rondom BACH, een improvisatie op basis van het lied ‘Ja, het liefst zou ook ik’ (Liedboek 945, een melodie van Herbert Beuerle) en een improvisatie op basis van Exodus 32: 15-20. Bij deze laatste konden optioneel drie muzikale thema’s worden gebruikt. Zowel het Bach- als het Kam-orgel moesten worden bespeeld. De jury, bestaande uit Zuzana Ferjenčíková, Gerben Mourik en Jan Hage, wees Bogerd unaniem aan als winnaar.

In april werden uit ingezonden opnames al de eerste zeven deelnemers voor het Haarlemse concours geselecteerd: Sebastian Benetello, Marcel Eliasch, Niklas Jahn en David Kiefer uit Duitsland, de Zwitser Cyril Julien en de Nederlanders Harmen Trimp en Wouter van der Wilt. De achtste plaats was gereserveerd voor de winnaar van het nationale improvisatieconcours tijdens het Bachfestival Dordrecht, en dat is dus Evan Bogerd geworden.

Op 20, 22 en 23 juli aanstaande zal in Haarlem een internationale jury, bestaand uit Zuzana Ferjenčíková (SLO/A), Vincent Thévenaz (CH), Dominik Susteck (D), Martijn Padding en Gerben Mourik (NL) onder voorzitterschap van Ansgar Wallenhorst (D) de verrichtingen van de acht deelnemers beoordelen. De opdrachten, die voor de kandidaten geheim blijven tot een uur voor hun optreden, zullen opnieuw zeer divers zijn en ook door het combineren van verschillende kunstvormen zal het een bijzonder veelkleurig concours worden. Ansgar Wallenhorst, die in april in de selectiejury zitting had, bevestigt: ‘Het niveau van de inzendingen was dit jaar opvallend hoog. Het lijkt alsof het improviseren internationaal een opleving meemaakt. Het belooft hoe dan ook een concours van grote allure te worden!’

 

Foto: Dordrecht, 22 juni 2022. Evan Bogerd (rechts, eerste prijs), Hans van Haeften (tweede van rechts, tweede prijs), Cor Ardesch (bedenker van de improvisatieopdrachten) en de jury (v.r.n.l. Gerben Mourik, Jan Hage, Zuzana Ferjenčíková en voorzitter Peter Ouwerkerk).
Foto: Geerten Liefting

Ga naar de inhoud