Orgelconcert in Alkmaar

Programma
 

Andrés Cea Galán, Hagerbeer organ

Francisco Correa de Arauxo (1584-1654): Tiento de primer tono, a 5 

Juan Cabanilles (1644-1712): Tiento de falsas
 

Christophe Mantoux, Van Covelens-orgel

Pierre Attaignant (1494-1552): 4 Danceries (ed. 1530/1547)
· Pavane
· Tourdion
· Basse danse
· Branle
 

Andrés Cea Galán, Van Covelens organ

Anonyme (Ms Lynar B2): Fantasia primi toni (Nun komm, der Heiden Heiland)


Pauze
 

Christophe Mantoux, Hagerbeer-orgel

Matthias Weckmann (1616-1674): Praeambulum primi toni

Johann Adam Reincken (1643-1722): An Wasserflüssen Babylon

Andrés Cea Galán, geboren in het Spaanse Andalusië, vervolgde na zijn muziekstudie in Spanje zijn opleiding bij Jean Boyer in Lille en Jean-Claude Zehnder aan de Schola Cantorum Basiliensis. Hij is geïnteresseerd in historische instrumenten en ontpopte zich als klavecinist, clavichordspeler en organist. Hij werkte tevens als orgelbouwer en was betrokken bij orgelrestauraties en de bouw van nieuwe orgels in Spanje en Frankrijk.
Andrés Cea Galán is de auteur van verschillende musicologische verhandelingen op het gebied van Spaanse klaviermuziek en orgels. Hij verdedigde in 2014 zijn proefschrift aan de Complutense Universiteit in Madrid, en promoveerde op een gedetailleerde studie over de Spaanse Cifra van de 16e tot de 18e eeuw. Als publicist maakte hij vroege composities toegankelijk voor de hedendaagse muziekpraktijk.
Hij is leider van de Andalusische Orgelacademie. Dit omvat zowel het lesgeven als het onderzoeken, conserveren en promoten van de historische orgels in Zuid-Spanje. Deze dagen is hij docent Spaanse en Portugese orgelmuziek aan de Haarlemse Internationale Zomeracademie voor Organisten. Andrés Cea Galán is als musicus en docent actief in Europa, Amerika en Japan. Hij heeft vele opnames gemaakt van voornamelijk Spaanse orgelmuziek, waaronder die van Antonio de Cabezon en Francisco Correa de Arauxo. Ze werden allemaal opgenomen op historische orgels, zoals in Évora (Portugal), Lerma en Marchena (Spanje).

De Franse organist Christophe Mantoux is hoofddocent orgel aan de Pôle Supérieur en het Conservatoire Régional de Paris, waar hij lesgeeft aan studenten uit heel Europa, de Verenigde Staten, Zuid-Amerika, Zuid-Korea en Japan. Voorafgaand aan zijn aanstelling in Parijs was hij docent orgel aan het Conservatoire National de Région van Straatsburg. Sinds 1995 bekleedt hij de functie van titulair-organist van de beroemde kerk van Saint-Séverin in Parijs.
In 1984 won Christophe Mantoux de prestigieuze Grand Prix d'Interprétation op het Internationale Orgelconcours van Chartres (Grand Prix de Chartres). Na dat succes was hij van 1986 tot 1992 titulair organist van de kathedraal van Chartres en nog steeds is hij lid van het artistieke comité van de internationale orgelwedstrijd aldaar.
Zijn internationale carrière als concertorganist bracht hem in meer dan vijfentwintig landen, waaronder landen in Europa, Zuid-Amerika, Zuid-Korea, Japan, Canada, China en de Verenigde Staten. Hij heeft enkele van de meest prestigieuze instrumenten in Europa en in de Verenigde Staten bespeeld. Hij werd uitgenodigd om les te geven te geven en een concert te geven aan de Yale University, en hij heeft ook gedoceerd aan de Europäische Orgelakademie in Leipzig. Deze week is hij docent bij de cursus ‘Orgelrepertoire uit de Franse Barok’ en de masterclass ‘Repertoire van Jehan Alain en Maurice Duruflé’ aan de Haarlem Internationale Zomeracademie.

Orgelconcert in Alkmaar
Andrés Cea Galán (E) & Christophe Mantoux (F)
27-07-2022
20:15-21:45
Grote of Laurenskerk Alkmaar

Entree:
Kaartverkoop alleen aan de deur!
€ 8.50 Deurverkoop
€ 8.50 Online voorverkoop