Stadsorgelconcert Zuzana Ferjenčíková en Stefan Engels

Stefan Engels

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
‘Herr Gott, dich loben wir’ (Te Deum laudamus) BWV 725

Robert Schumann (1810-1856)
Vier Skizzen für den Pedalflügel Op. 58

I Nicht schnell und sehr markiert
II Nicht schnell und sehr markiert
III Lebhaft
IV Allegretto

Zuzana Ferjenčíková

Zuzana Ferjenčíková (1978)               
Improvisatie over ‘Te Deum laudamus’

Julius Reubke (1834-1858)
Sonate ‘Der 94. Psalm’

I Grave – Larghetto – Allegro con fuoco
Herr Gott, des die Rache ist, erscheine.
Erhebe Dich, Du Richter der Welt: vergilt den Hoffärtigen, was sie verdienen. Herr, wie lange sollen die Gottlosen prahlen?
Witwen und Fremdlinge erwürgen sie und töten die Weisen
und sagen: der Herr sieht es nicht an der Gott Jacobs achtet es nicht.

II Adagio – Lento
Wo der Herr mir nicht hülfe, so läge meine Seele schier in der Stille.
Ich hatte viel Bekümmernis in meinem Herzen, aber deine Tröstungen ergötzen meine Seele.

III Allegro – Più mosso – Allegro assai
Aber der Herr ist mein Hort und meine Zuversicht.
Er wird ihnen Unrecht vergelten und sie um ihre Bosheit vertilgen.

Dit concert is een samenwerking met Stadsorgelconcerten/Philharmonie

Stefan Engels studeerde in Aken, Düsseldorf en Keulen. Van 1993 tot 1998 vervolgde hij zijn orgelstudie in Chicago en Dallas. In 1998 ontving hij de 'Concerto Gold Medal' tijdens de Calgary International Organ Competition. In 2014 werd Stefan Engels benoemd tot professor orgel aan de Southern Methodist University in Dallas, Texas. Daarvoor doceerde hij van 2005 tot 2015 aan de University of Music and Performing Arts 'Felix Mendelssohn Bartholdy' in Leipzig en aan de orgelafdeling van het Westminster Choir College in Princeton, New Jersey (1999-2005). Hij stichtte en was artistiek directeur van de European Organ Academy Leipzig. Als pleitbezorger en specialist van de muziek van de laat-romantische Duitse componist Sigfrid Karg-Elert richtte hij in Leipzig het Karg-Elert Festival op. Deze specialisatie heeft geresulteerd in de opname van het complete orgelwerk van Karg-Elert. Dit jaar doceert hij repertoire van Karg-Elert, Max Reger, Robert Schumann en Felix Mendelssohn-Bartholdy aan de Haarlemse Zomeracademie.

Zuzana Ferjenčíková is een Slowaakse organist, pianist en componist. Ze studeerde aan het Conservatorium van Banská Bystrica en aan de universiteiten van Bratislava en Wenen bij Milan Hric, J.V. Michalko en Peter Planyavsky. Ze is vooral beïnvloed door haar samenwerking met Jean Guillou. Ze won tal van prijzen op internationale concoursen en in 2004 won ze als eerste (en vooralsnog enige) vrouwelijke organist het Haarlemse Internationaal Orgelimprovisatieconcours.
Ferjenčíková is de oprichter en voorzitter van de Weense Franz Liszt Society. Ze geeft regelmatig masterclasses en neemt deel aan jury's van internationale orgelconcoursen. Sinds 2015 woont ze in Zwitserland en bouwt ze aan een intense concertcarrière.
Vanaf september 2021 is zij benoemd tot hoofddocent orgel aan Codarts in Rotterdam. Dit jaar is zij jurylid van het Haarlemse Internationaal Orgel Improvisatieconcours.

Stadsorgelconcert Zuzana Ferjenčíková en Stefan Engels
Zuzana Ferjenčíková en Stefan Engels
19-07-2022
20:00-21:00
Grote of St.-Bavokerk

Entree:
€ 3.50 Deurverkoop
€ 3.50 Online voorverkoop