Erik-Jan Eradus wint Nationaal Improvisatieconcours Dordrecht

Laatste deelnemer bekend van Improvisatieconcours Orgelfestival

Met het winnen van het Nationaal Improvisatieconcours, onderdeel van het Bachfestival in Dordrecht, heeft organist Erik-Jan Eradus zich verzekerd van deelname aan het prestigieuze internationale Improvisatieconcours tijdens het Internationaal Orgelfestival in Haarlem van 13 tot en met 27 juli aanstaande.

Erik-Jan Eradus is de organist van de Haarlemse Josephkerk. Deelname en misschien het winnen van het Improvisatieconcours betekent voor de vaak jonge professionele organisten een grote stap in hun internationale carrière.

Afvalrace op het orgel

Het internationale Improvisatieconcours is al vanaf de jaren ‘50 uit de vorige eeuw een vast onderdeel van het Internationaal Orgelfestival. De deelnemers krijgen via een afvalrace in 3 ronden voor een jury en publiek de unieke kans om hun muzikale kwaliteiten op improvisatiegebied te tonen. De opdracht voor de improvisatie krijgen de organisten vlak voor de aanvang van het concert. Erik-Jan Eradus komt in een internationaal gezelschap terecht dat vooraf door een jury anoniem is geselecteerd uit ingezonden opnames. Naast Eradus verwelkomt het Improvisatieconcours; Sebastian BenetelloMarcel Eliasch, Enno GröhnBernhard Hauk,David KieferRaphaël Oliver en David Stultz.

Piet Keeprijs

Het concours vindt plaats op maandag 15, woensdag 17 juli en vrijdag 19 juli. Op die dag is de finale in de Haarlemse Grote of St.-Bavokerk, waar de finalisten het imposante Müller-orgel bespelen. De winnaar krijgt de Piet Keeprijs van € 5.000, vernoemd naar de legendarische organist en componist en ter beschikking gesteld door de Piet Kee-stichting. Twee jaar geleden is deze juryprijs niet uitgereikt, omdat de jury de kwaliteit van de finalisten onvoldoende vond.  Voor de editie van dit jaar hebben enkele deelnemers daarom al in een vroeg stadium masterclasses gevolgd bij gelauwerde organisten. 

Internationaal Orgelfestival

Met de wereldpremière van A Child of Books start op 13 juli in de Grote of St.-Bavokerk de 55e editie van het Internationaal Orgelfestival in Haarlem. A Child of Books is een nieuw werk van de componist Bart Verheyen op libretto van Winny Ang en wordt op de premièreavond uitgevoerd door organist en winnaar Nederlandse Muziekprijs 2024, Laurens de Man. Drie koren werken mee aan de première.

Naast A Child of Books presenteert het Internationaal Orgelfestival onder andere op 18 juli de wereldpremière van Klee droomt Bach met Leo van Doeselaar en Marcel Wierckx en een optreden op 25 juli van de wereldvermaarde Oliver Latry. In totaal zijn er tijdens het orgelfestival meer dan 30 concerten te bezoeken op meer dan 10 Haarlemse locaties.

Naast zijn deelname aan het Improvisatieconcours is Erik-Jan Eradus op zaterdag 20 juli ook nog te bewonderen in zijn ‘eigen’ Josephkerk. Samen met Joris Verdin op harmonium spelen zij werken van onder andere César Franck.

Het volledige programma staat op  www.orgelfestivalhaarlem.nl  

Ga naar de inhoud