Strict Standards: Non-static method WAVendorLocaleFactory::Create() should not be called statically in /domains/organfestival.nl/webassembler/kernels/3.0.7/kernel/classes/base.php on line 3
Internationaal Orgelfestival Haarlem - International Organfestival Haarlem

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief:

Internationaal Orgelfestival Haarlem 18 - 30 juli 2016

Nieuws

51e Editie Internationaal Orgelfestival Haarlem trekt record aantal bezoekers 24 maart 2017

Tussen 16 en 30 juli bezochten ruim 9.800 mensen de 51e editie van het Internationaal Orgelfestival Haarlem, en trok daarmee iets meer bezoekers dan de jubileumeditie in 2014. Niet alleen de vele historische orgels van de stad Haarlem, maar ook beroemde instrumenten in Zwolle, Doesburg, Zutphen, Rotterdam, Leiden en Alkmaar werden bij de vele concerten en andere publieksevenementen betrokken. De programmering reikte van 16e-eeuws repertoire tot de wereldpremière van Jimmy Smith in Paradise voor orgel en percussie van Gavin Bryars.

Tijdens de eerste festivalweek stond het 51e Internationaal Improvisatieconcours centraal. Dit jaar waren er opvallende vernieuwingen; zo improviseerden de deelnemers op basis van poëzie, geluidloze film, grafische beelden en was een duo-improvisatie met slagwerkster een van de opdrachten. Ook in vele concerten, masterclasses en lezingen is veel aandacht besteed aan improvisatie. In onder meer de Grote of St.-Bavokerk trokken 'duo-concerten’ met steeds twee prominente gastorganisten met verschillende achtergronden veel publiek en bereikten in artistiek opzicht een zelden ervaren internationaal niveau.
Het Internationaal Orgel Improvisatieconcours werd gewonnen door de Nederlander Geerten Liefting. Naast een geldbedrag ontvangt hij uitnodigingen voor recitals in onder meer Parijs, Toulouse, St Albans, Ratingen en Het Orgelpark. Ook zal hij in 2018 een concert verzorgen in het Haarlemse Orgelfestival.
De Zomeracademie – een intensief masterclass-programma voor professionele organisten en vakstudenten – trok eveneens een recordaantal van bijna 120 veelal jonge deelnemers uit ruim dertig landen van alle continenten. Met name het aantal studenten uit Aziatische landen was opnieuw groot. Aan de masterclass Young Talents namen acht spelers deel in de leeftijd van 13-18 jaar, afkomstig uit Portugal, Nederland, Italië, Oostenrijk, de VS en China. De uitnodiging aan jonge componisten voor deelname aan de Young Composers-masterclasses leverde spraakmakende werken op van componisten uit Chili, Letland, Zuid-Korea en Griekenland.
Tijdens het openingsconcert stond een arrangement van Carl Orffs Carmina Burana op het programma, uitgevoerd door organist Jan Hage, het professionele koor Consensus Vocalis, solisten en Slagwerk Den Haag o.l.v. Klaas Stok. Inmiddels is dit concert uitgezonden door Omroep Max in het Avondconcert op Radio 4. Ook het concert voor orgel en slagwerk, met muziek van onder meer Frank Zappa en de wereldpremière van het opdrachtwerk Jimmy Smith in Paradise van Gavin Bryars, is door Omroep Max opgenomen en wordt op 2 augustus uitgezonden. Deze opdrachtcompositie is geschreven in samenwerking met het Franse orgelfestival Toulouse-les-Orgues en Het Orgelpark Amsterdam.
In de weken van het festival is opvallend veel media-aandacht geweest voor het orgel in het algemeen en het festival in het bijzonder: onder meer NRC Handelsblad, Opium-radio, Podium on Tour en het NOS Journaal besteedden aandacht aan het evenement.

 

Geerten Liefting winnaar Improvisatie Concours 23 juli 2016

De jury van het Internationaal Orgelfestival Haarlem heeft Geerten Liefting uitgeroepen tot winnaar van het 51e Internationaal Orgel Improvisatieconcours Haarlem. Martin Sturm kreeg de Flentrop Publieksprijs.

De finale vond vrijdagavond 22 juli plaats in de Grote of St.-Bavokerk te Haarlem met vier finalisten: de Duitsers Lukas Grimm, Peter Schleicher en Martin Sturm en de Nederlander Geerten Liefting.
De eerste opdracht bestond uit een ‘geleide improvisatie’ op basis van thematisch materiaal van de Nederlandse componist Peter Adriaansz (1966). Daarna moesten de deelnemers improviseren op de 15 minuten durende stomme film ‘Regen’ (1929) van de Nederlandse filmmaker Joris Ivens (1898-1989). 

Vier finalisten Improvisatieconcours 21 juli 2016

De jury heeft na afloop van de tweede ronde op woensdag 20 juli de namen van de finalisten bekend gemaakt: Martin Sturm, Peter Schleicher en Lukas Grimm (DE) en Geerten Liefting (NL). Zij gaan op vrijdag 22 juli met elkaar de strijd aan in de Grote of St.-Bavokerk. Het publiek kan de verrichtingen van de finalisten ook volgen op beeldschermen in de kerk.

De finalisten worden beoordeeld door een internationale jury Thierry Escaich en Thomas Lacôte (F), Guy Bovet (CH), Bert van den Brink (NL) en Ansgar Wallenhorst (D). Voorzitter is Neil Wallace (NL).

Het publiek mag zijn eigen winnaar kiezen. De winnaar van de ImprovisatieConcours ontvangt € 5.000 en de winnaar van de Publieksprijs € 500.

pagina 1 of 9 | ouder ยป
%s1 / %s2