Strict Standards: Non-static method WAVendorLocaleFactory::Create() should not be called statically in /domains/organfestival.nl/webassembler/kernels/3.0.7/kernel/classes/base.php on line 3
Internationaal Orgelfestival Haarlem - International Organfestival Haarlem

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief:

Internationaal Orgelfestival Haarlem 18 - 30 juli 2016

Nieuws

Kandidaten gezocht voor de Sweelinck-Mullerprijs 2018 18 juli 2017

Het bestuur van de Stichting J.P. Sweelinckprijs in samenwerking met het Internationaal Orgelfestival Haarlem en het Orgelpark in Amsterdam roept kandidaten op voor de Sweelinck-Mullerprijs 2018.

Kandidaten dienen:

• Na 1 juli 1988 te zijn geboren
• Een masteropleiding orgel te hebben voltooid of daarvoor te studeren
• De Nederlandse nationaliteit te bezitten

Kandidaten dienen uiterlijk 15 december 2017 een plan voor een programma voor of met orgel bij de Stichting in te dienen. Een mp3-geluidsbestand kan worden bijgevoegd. In januari 2018 vindt een gesprek plaats met de jury. Deze beoordeelt de ingediende plannen aan de hand van twee criteria: enerzijds of de kandidaat erin is geslaagd een gevarieerd, verrassend en uitdagend programma voor een orgelbespeling van plm. 45 minuten op hoog niveau te overleggen, waarvan (een) improvisatie onderdeel moet zijn, en anderzijds of de maker met zijn plan een goede ambassadeur van het orgel is. Andere instrumentalisten of vocalisten mogen worden ingeschakeld, zolang het orgel het middelpunt is. De jury selecteert drie kandidaten die op 28 april 2018 in het Orgelpark hun aan de jury voorgelegde programma ten gehore brengen.
De winnaar krijgt de gelegenheid in het kader van het Internationaal Orgelfestival Haarlem 2018 in juli 2018 op het orgel van de Philharmonie of de Grote of St.-Bavokerk een presentatie van het programmaplan te geven. De officiële prijsuitreiking vindt dan plaats.

Het plan voor een programma kan worden gestuurd naar het secretariaat, p/a ir. J. van der Gouwe, Weerestein 34, 2804 GH Gouda.

De jury bestaat uit Ed Spanjaard, Jos van der Kooy en Johan Luijmes. Theo Tobé, bestuurslid van de J.P. Sweelinckprijs, is technisch voorzitter van de jury.

De drie finalisten ontvangen ieder een stipendium voor verdere studie. De finalisten verplichten zich tot een rapportage/verantwoording van de besteding van hun prijs. De prijswinnaar ontvangt naast een internationaal concertpodium in Haarlem ook uitnodigingen voor voorstellingen, te geven in het Orgelpark en diverse andere prestigieuze concertlocaties in Nederland.
Het bestuur behoudt zich het recht voor de prijs niet uit te reiken wanneer er onvoldoende kandidaten zijn, of als de prestaties niet aan een voldoende hoog artistiek niveau voldoen.

Inlichtingen bij de secretaris (0182-533353) of de voorzitter van de jury, Theo Tobé (06-22958668).

We remember Luigi Ferdinando Tagliavini 12 juli 2017

We are saddened by the news that on Tuesday 11 July 2017 Maestro Luigi Ferdinando Tagliavini (b. 1929) deceased. Since the beginning of the Haarlem Summer Academy Maestro Tagliavini was one of the main organ professors. Together with Anton Heiller (1923-1979) and Marie Claire Alain (1926-2013) he was of major influence on the developments of the Haarlem Summer Academy, the Haarlem Festival, and the European organ culture in general.

In 2014, the 50th anniversary of the Haarlem International Organ Festival, Mr. Tagliavini visited the Festival for the last time. We still remember the unforgettable recital he performed on this occasion in the Nieuwe Kerk in Haarlem.

He will be remembered in Haarlem with great respect and friendship.

On the photo: Anton Heiller, Marie-Claire Alain and Luigi Ferdinando Tagliavini during an excursion of the Haarlem Summer Academy (1964). Photo: Christa Rumsey/Archives International Organ festival Haarlem.

51e Editie Internationaal Orgelfestival Haarlem trekt record aantal bezoekers 24 maart 2017

Tussen 16 en 30 juli bezochten ruim 9.800 mensen de 51e editie van het Internationaal Orgelfestival Haarlem, en trok daarmee iets meer bezoekers dan de jubileumeditie in 2014. Niet alleen de vele historische orgels van de stad Haarlem, maar ook beroemde instrumenten in Zwolle, Doesburg, Zutphen, Rotterdam, Leiden en Alkmaar werden bij de vele concerten en andere publieksevenementen betrokken. De programmering reikte van 16e-eeuws repertoire tot de wereldpremière van Jimmy Smith in Paradise voor orgel en percussie van Gavin Bryars.

Tijdens de eerste festivalweek stond het 51e Internationaal Improvisatieconcours centraal. Dit jaar waren er opvallende vernieuwingen; zo improviseerden de deelnemers op basis van poëzie, geluidloze film, grafische beelden en was een duo-improvisatie met slagwerkster een van de opdrachten. Ook in vele concerten, masterclasses en lezingen is veel aandacht besteed aan improvisatie. In onder meer de Grote of St.-Bavokerk trokken 'duo-concerten’ met steeds twee prominente gastorganisten met verschillende achtergronden veel publiek en bereikten in artistiek opzicht een zelden ervaren internationaal niveau.
Het Internationaal Orgel Improvisatieconcours werd gewonnen door de Nederlander Geerten Liefting. Naast een geldbedrag ontvangt hij uitnodigingen voor recitals in onder meer Parijs, Toulouse, St Albans, Ratingen en Het Orgelpark. Ook zal hij in 2018 een concert verzorgen in het Haarlemse Orgelfestival.
De Zomeracademie – een intensief masterclass-programma voor professionele organisten en vakstudenten – trok eveneens een recordaantal van bijna 120 veelal jonge deelnemers uit ruim dertig landen van alle continenten. Met name het aantal studenten uit Aziatische landen was opnieuw groot. Aan de masterclass Young Talents namen acht spelers deel in de leeftijd van 13-18 jaar, afkomstig uit Portugal, Nederland, Italië, Oostenrijk, de VS en China. De uitnodiging aan jonge componisten voor deelname aan de Young Composers-masterclasses leverde spraakmakende werken op van componisten uit Chili, Letland, Zuid-Korea en Griekenland.
Tijdens het openingsconcert stond een arrangement van Carl Orffs Carmina Burana op het programma, uitgevoerd door organist Jan Hage, het professionele koor Consensus Vocalis, solisten en Slagwerk Den Haag o.l.v. Klaas Stok. Inmiddels is dit concert uitgezonden door Omroep Max in het Avondconcert op Radio 4. Ook het concert voor orgel en slagwerk, met muziek van onder meer Frank Zappa en de wereldpremière van het opdrachtwerk Jimmy Smith in Paradise van Gavin Bryars, is door Omroep Max opgenomen en wordt op 2 augustus uitgezonden. Deze opdrachtcompositie is geschreven in samenwerking met het Franse orgelfestival Toulouse-les-Orgues en Het Orgelpark Amsterdam.
In de weken van het festival is opvallend veel media-aandacht geweest voor het orgel in het algemeen en het festival in het bijzonder: onder meer NRC Handelsblad, Opium-radio, Podium on Tour en het NOS Journaal besteedden aandacht aan het evenement.

 

pagina 1 of 10 | ouder ยป
%s1 / %s2