Festival 2021 succesvol afgesloten!

Het jarige Haarlemse Orgelfestival vierde een week lang feest met mooie, intieme en overweldigende ervaringen met de spectaculaire Haarlemse orgels én het Bavo-carillon in de hoofdrol.

Burgemeester Jos Wienen opende maandagavond in de sfeervolle Nieuwe Kerk het festival met warme woorden, over de trots die hij als ‘eerste Haarlemmer’ voelde voor de hoge kwaliteit van het Orgelfestival en ook het uithoudingsvermogen van het evenement in coronatijden. Vervolgens speelde het Brusselse ensemble Het Collectief samen met Dirk Luijmes op een origineel 19e eeuws ‘orgue-expressive’ een prachtig recital met expressieve, romantische muziek uit de periode rond het begin van de 20e eeuw. 

De Stadsorgelbespelingen op dinsdagavond en donderdagmiddag trokken weer veel publiek. Het concert op donderdagavond was misschien wel het hoogtepunt. Het spectaculaire concert 'Dromen als Messiaen' overtrof de verwachtingen. Voorafgaand aan dit concert nam festivaldirecteur Peter Ouwerkerk de Henny Hogenbijl Muziekprijs 2021 in ontvangst, een eervolle onderscheiding voor zijn werk voor het festival sinds 2019 en ook voor zijn innovatieve plannen voor talentontwikkeling van jonge organisten, zoals zijn nieuwe project StayTuned.nu.

Woensdag, vrijdag en zaterdag vonden de drie rondes plaats van het Improvisatieconcours. Tijdens elke ronde kregen de deelnemers twee improvisatieopdrachten, en elke avond kende wel een zowel voor speler als publiek onvoorspelbaar element. De Italiaan Gabriele Agrimonti is door de jury uniniem uitgeroepen tot winnaar. Lees meer>>