Gabriele Agrimonti winnaar 53e Internationaal Orgel Improvisatieconcours Haarlem

De jury van het Internationaal Orgelfestival Haarlem heeft de Italiaan Gabriele Agrimonti (1995) unaniem uitgeroepen tot winnaar van het 53e Internationaal Orgel Improvisatieconcours Haarlem. De Flentrop Publieksprijs ging naar Cyril Julien uit Zwitserland.

De finale vond zaterdagavond 24 juli plaats in de Grote of St.-Bavokerk te Haarlem met drie finalisten: behalve Julien en Agrimonti ook Niklas Jahn (Duitsland). 
De eerste opdracht was een vrije improvisatie van circa 12 minuten gebaseerd op een thema dat Jean-Pierre Leguay, componist en organist van de Notre-Dame in Parijs,  speciaal voor het concours heeft gecomponeerd. De tweede bestond uit een vrije duo-improvisatie van ongeveer 8 minuten met saxofonist Ties Mellema en technicus Frank van der Weij, waarbij ook samples en elektronische geluidseffecten werd gebruikt. 

Tijdens de voorrondes kregen de acht deelnemers uit vijf landen naast traditionele improvisatieopdrachten ook vernieuwende uitdagingen. In de eerste ronde moesten zij op het Adema-orgel in de KoepelKathedraal een improvisatie maken op het onvoltooide schilderij ‘Victory Boogie Woogie’ (New York, 1942-44) van Piet Mondriaan (1872-1944). Tijdens de tweede ronde kregen de zes overgebleven deelnemers de opdracht om op het Ahrend & Brunzema-orgel in de Doopsgezinde Kerk de begeleiding te spelen bij een speciaal voor het Improvisatie gemaakte video van Marcel Wierckx. 

De jury onder voorzitterschap van Ansgar Wallenhorst (DE) bestond uit vijf internationaal gerenommeerde improvisatoren: Anne La Berge (NL), Hayo Boerema (NL), Bernard Foccroulle (BE), Jeremy Joseph (SA/A), en Thomas Lacôte (F). 

De prijs van het concours bestaat uit een geldbedrag en uitnodigingen voor concerten in Nederland en diverse steden in Europa. De publieksprijs is door Flentrop Orgelbouw B.V. ter beschikking gesteld.

Gabriele Agrimonti (1995) begon zijn muzikale opleiding op 11-jarige leeftijd. Hij behaalde in 2016 zijn master cum laude aan het conservatorium van Parma. Al op 13-jarige leeftijd werd hij co-titulair organist van de Basilica Magistrale di S. Maria della Steccata in Parma. In 2016 werd hij toegelaten aan het Conservatorium van Parijs waar hij momenteel improvisatie en compositie studeert bij onder andere Thierry Escaich, Laszló Fassang en Thomas Lacôte. Hij volgde masterclasses bij vooraanstaande organisten als Olivier Latry en Jean Guillou. In 2018 was hij ook al finalist van het Haarlemse Improvisatie Concours. In 2019 won hij de eerste prijs (Tournemire Prize) van het Improvisatieconcours in St. Albans (UK)