Jazz in de Grote Zaal

Saxofonist Ben van Gelder en toetsenist Kit Downes zijn opkomende sterren in de wereldwijde jazz-scene. Het duo staat garant voor een prikkelend, gevarieerd en uiterst up-to-date jazzoptreden op het raakvlak van traditie en vernieuwing. Naast John Coltrane en Paul Bley laat het duo zich bij hun sublieme improvisaties op sax en het Cavaillé-Collorgel ook inspireren door Olivier Messiaen, Jehan Alain en György Ligeti!

 

Een ticket voor dit optreden geeft ook toegang tot het concert 'Van Donker naar Licht' dat begint om 20.00 uur!

 

Ben van Gelder wordt in nationale en internationale kringen al sinds het begin van zijn carrière bestempeld als een supertalent. Als tiener won hij belangrijke prijzen, waaronder de Deloitte Jazz Award (2007). Ben van Gelder woonde vervolgens tien jaar in New York, waar hij samenwerkte met musici van wereldformaat, zoals Mark Turner, Ben Street en Ambrose Akinmusire. Zijn meest recente cd, ‘Among Verticals’, is het resultaat van een compositieopdracht die werd verstrekt door de Jazz Gallery, een belangrijke broedplaats in New York. Het album, die vijf sterren ontving in De Volkskrant en ook in NRC bijzonder goed werd beoordeeld, werd gepresenteerd tijdens een tournee door acht landen.
Ben van Gelder is als hoofdvakdocent verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam.

Kit Downes won de BBC Jazz Award en werd genomineerd voor de Mercury Music Award. Als soloartiest staat hij onder contract bij ECM Records. Hij toert de wereld rond met  optredens op piano, kerkorgel en harmonium met zijn eigen bands ENEMY, Troyka en Elt. Hij werkt samen met saxofonisten Tom Challenger en Ben van Gelder, cellist Lucy Railton, violist Aidan O'Rourke, componist Max de Wardener, en ook met artiesten als Squarepusher, Empirical, Benny Greb en Sam Amidon. Opdrachten voor composities kreeg hij van Cheltenham Music Festival, London Contemporary Orchestra, Ensemble Klang, ReWire Festival, Scottish Ensemble, Philharmonie Kölln en Wellcome Trust.
Kit Downes is docent aan de Royal Academy of Music in Londen, waar hij ook zelf studeerde en nu een Fellowship heeft.

Jazz in de Grote Zaal
Ben van Gelder (saxofoon) en Kit Downes (Cavaillé-Coll-orgel)
21-07-2022
21.30-22.30
Philharmonie Haarlem - Grote Zaal

Entree:
Toegangskaart ook geldig voor 'Van Donker naar Licht'!
€ 22.50 Deurverkoop
€ 20.00 Online voorverkoop