Van Donker naar Licht

Bauwien van der Meer, sopraan
Helikon Quartet, strijkkwartet
Doriene Marselje, harp
Gerrie Meijers, orgel
 

Op donderdag 21 juli is in de Philharmonie een bijzonder optreden door vrouwelijke musici met muziek van vrouwelijke componisten. Sopraan Bauwien van der Meer wordt begeleid door strijkkwartet, harp en orgel. Blijf vooral na afloop: na de pauze is er een spetterend jazzoptreden met toppers Ben van Gelder (saxofoon) en Kit Downes op het Cavaillé-Coll-orgel.

Programma

Ig Henneman
Beweis zu nichts (voor sopraan, harp, orgel en strijkkwartet)

Annelies van Parys
Medea (voor sopraan, strijkkwartet en orgel)

Lili Boulanger (1893-1918)
Pie Jesu (voor sopraan, harp, orgel en strijkkwartet)

Monique Krüs
Je vis, je meurs (voor sopraan, harp, orgel en strijkkwartet)

 

Een ticket voor dit concert geeft ook toegang voor het aansluitende optreden 'Jazz in de Grote Zaal' om 21.30 uur!

 

Van Donker naar Licht. Rondom het laatste werk van Lili Boulanger

Als je niet wist dat je een ziel had, dan weet je het nu wél!

Lili Boulanger behoort tot de eerste generatie vrouwen die werd toegelaten op het conservatorium en was de eerste vrouwelijke componist die in 1913 de prestigieuze Prix de Rome won. Boulanger groeide op in een muzikantengezin in Parijs en kreeg alle ruimte om zich te ontwikkelen. Regelmatig kwamen er componisten bij haar ouders over de vloer. Ze wist haar hele leven dat ze door haar chronische ziekte niet oud zou worden, en ze stierf uiteindelijk op 24-jarige leeftijd.
Het uitgangspunt voor dit programma wordt gevormd door Lili Boulangers meesterwerk ‘Pie Jesu’. Boulanger schreef het voor een zeer ongebruikelijke bezetting: sopraan, strijkkwartet, harp en orgel. Speciaal voor dit project componeerden en bewerkten ook Monique Krüs, Ig Henneman en Annelies van Parys composities voor eenzelfde bezetting. Naast sopraan Bauwien van der Meer zijn de uitvoerders het Helikon Quartet, harpiste Doriene Marselje en organiste Gerrie Meijers.
Hoewel haar muziek aanvankelijk impressionistisch, Debussy-achtig klonk, creëerde Lili Boulanger al vrij snel een heel eigen stijl: krachtiger, hoekiger. Pie Jesu is haar laatste werk. In de verte doet het denken aan het gelijknamige werk van Gabriel Fauré, maar de versie van Boulanger klinkt minder zoet. Haar Pie Jesu heeft ook iets onheilspellends, het klinkt hemels en pijnlijk tegelijk. Pie Jesu wordt wel Lili Boulangers ‘eigen requiem’ genoemd.

De Nederlandse componiste, zangeres en dirigente Monique Krüs schreef speciaal voor dit project Je vis, je meurs, op teksten van de Franse Louise Labé. Deze dichteres uit de zestiende eeuw bekeek in haar sonnetten de liefde nu eens van de andere kant: de vrouw niet als een object waarnaar gesmacht wordt, maar als een zelf verlangend wezen. De Belgische Annelies van Parys, een grote naam in de moderne muziek, heeft voor dit project haar werk Medea bewerkt voor sopraan, strijkkwartet en orgel. Haar kleurrijke muziek doet Frans aan en staat in de traditie van componisten als Debussy, Ravel en ook Boulanger. Ig Henneman bewerkte haar Hinter der Wand voor dit programma en gaf het de nieuwe titel Beweis zu nichts. Een sober werk, met veel dissonanten en met abstracte teksten van Ingeborg Bachmann. Het uitgebeende karakter van het stuk is behouden gebleven. In Nederland is Henneman relatief onbekend, haar werken klinken echter overal ter wereld.

Van Donker naar Licht
Bauwien van der Meer, Helikon Quartet, Doriene Marselje & Gerrie Meijers
21-07-2022
20:00-21:00
Philharmonie Haarlem - Grote Zaal

Entree:
Toegangskaart ook geldig voor 'Jazz in de Grote Zaal'!
€ 22.50 Deurverkoop
€ 20.00 Online voorverkoop