Internationaal Improvisatieconcours: Finale

De Finale! Kom langs en wees getuige van een van de meest spannende manieren van musiceren! Het Internationale Improvisatieconcours vormt de basis onder ons wereldberoemde orgelfestival.

Tijdens de improvisatiewedstrijd op 20, 22 en 23 juli improviseren in drie rondes acht professionele organisten uit Italië, Duitsland, Zwitserland en Nederland ter plekke volwaardige muziekstukken. Net als in 2021 staat het festival in het teken van vernieuwing en zijn de concoursthema’s en de opdrachten voor de deelnemers verrassend nieuw en avontuurlijk. Om de spanning in stand te houden, blijven de opdrachten van de finale tot vandaag geheim. Ook voor de vaste concoursganger is er veel te beleven!

De kandidaten worden beoordeeld door de vijfkoppige, internationale vakjury bestaande uit Zuzana FerjenĨíková (SLO/A), Vincent Thévenaz (CH), Dominik Susteck (D), Martijn Padding (NL) en Gerben Mourik (NL). Voorzitter is Ansgar Wallenhorst (D).

De eerste prijs is een geldbedrag van € 4.000, een unieke pentekening van het orgel (speciaal voor het Improvisatieconcours 2022 gemaakt door Barend Klaassen) en uitnodigingen voor diverse concerten in Europa. Bovendien is er een Flentrop-publieksprijs (€ 1.000). Nieuw is de prijs voor de beste improvisatie tijdens het Improvisatieconcours (€ 750).

Eenenzeventig jaar geleden, op maandag 2 juli 1951, vond voor de allereerste keer een improvisatiewedstrijd plaats in de Haarlemse Bavokerk. Niet alleen voor het eerst in Haarlem, maar voor het eerst ter wereld! De Tweede Wereldoorlog was zes jaar daarvoor tot een einde gekomen, het Müllerorgel was bepaald niet in topconditie, maar het was de droom van de Haarlemse initiatiefnemers om de Europese landen in een muzikale strijd op vriendschappelijke basis weer met elkaar te verenigen. Twee jaar later meldde zich de eerste Amerikaanse deelnemer en, belangwekkender, werd Helmut Walcha als eerste Duitser als jurylid uitgenodigd. Wie had toen kunnen bedenken dat we zeventig jaar later hier alweer zouden zitten, met deelnemers afkomstig uit de hele wereld? De omstandigheden zijn geheel anders, maar een ding is duidelijk: het Haarlemse Improvisatieconcours is springlevend en heeft een prachtige toekomst! Tot in 2022!

 

Met dank aan Flentrop Orgelbouw BV voor het sponsoren van de Publieksprijs.

Internationaal Improvisatieconcours: Finale
Finale
3 of 4 deelnemers
23-07-2022
20:00-21:30
Grote of St.-Bavokerk

Entree:
Toegangsprijs inclusief pauzedrankje!
€ 15.00 Deurverkoop
€ 12.50 Online voorverkoop